Jak podawać kawę?

Kawa jest jednym z obowiązkowych napojów podczas niemalże każdego przyjęcia czy spotkania. W Polsce przyjęło się, że kawa jest podawana na podwieczorek. Zazwyczaj w tym samym czasie serwowane są różne ciastka i desery, jednak w tym wypadku należy zachować ostrożność. Kawa nie jest napojem odpowiednim do ciastek z kremem. Można stwierdzić, że tego typu ciastka przeszkadzają w delektowaniu się kawą. Kawę można podawać wraz z kruchymi ciastkami czy czekoladkami. Najbardziej odpowiednia jest gorzka czekolada. Bardzo popularne jest także maczanie ciastka w kawie. Warto jednak zwrócić uwagę, że ten sposób jest bardzo nieelegancki. Kawę najlepiej przyrządzać za pomocą ekspresu ciśnieniowego. Dzięki temu można uzyskać prawdziwy smak kawy. Napój ten najlepiej podawać w filiżance ze spodkiem. Do tego pamiętajmy o dołożeniu łyżeczki do zestawy kawowe.

Nie należy jednak pić kawy, jeśli w filiżance znajduje się łyżeczka. Takie zachowanie nie jest zgodne z etykietą. Łyżeczkę nie można również opierać o spodek. Po wymieszaniu kawy nie należy oblizywać łyżeczki czy próbować nią napoju. Kolejną kwestią są dodatki kawowe. Podstawowym takim dodatkiem jest mleko. Warto zadbać o to, żeby było ono nieco podgrzane. Zbyt zimne mleko może ochłodzić napar. Ciekawe połączenie stanowi kawa z alkoholem. Nie należy obawiać się takiej kombinacji. Jednakże nie można też przesadzać z ilością alkoholu. Ma on jedynie podkreślać aromat kawy, a nie stanowić dominujący smak. Do kawy pasują różne rodzaje alkoholu, jak np.

rum.

www.lood.pl