Jedzenie kłopotliwych potraw

https://exeller.be/produkt/cicerpro-70s-koncentrat-bialka-z-ciecierzycy-rozpuszczalny/ https://www.kuchennepromocje.pl/

Podczas spotkań rodzinnych czasem serwowane są potrawy, które mogą być problematyczne dla gości. W szczególności dotyczy to sposobu ich spożywania. Warto, żeby gospodarz poznał z wyprzedzeniem preferencje żywieniowe swoich gości. Dzięki temu można uniknąć poważnych wpadek, np.

serwowania mięsa wegetarianinowi. W jaki sposób jednak zjeść te najbardziej kłopotliwe potrawy? Jeżeli podawane są jajka na twardo musimy pamiętać o tym, żeby najpierw rozdrobnić je widelcem. Niekiedy jako przekąska serwowane są oliwki. Nie należy chwytać ich palcami.

Zgodnie z zasadami savoir-vivre każdą oliwkę trzeba nadziać na wykałaczkę. Najwięcej trudności sprawiają owoce morza i ryby. W przypadku jedzenia krewetek dopuszczalne jest użycie rąk. Będzie to konieczne, aby oddzielić mięso od niejadalnych części.

Warto na samym początku przygotować sobie w ten sposób wszystkie krewetki, które planujemy zjeść. Następnie koniecznie trzeba obmyć ręce i dopiero wówczas zjeść danie. Jeżeli jednym z dań głównych jest ryba, należy użyć specjalnego widelca i noża. Dzięki niemu możemy oddzielić ości od jadalnego mięsa.

Na stołach często serwowane są również sery. Jeżeli chcemy je sobie nałożyć, musimy użyć specjalnego nożyka ze szpikulcem. Po odkrojeniu kawałka sera, nadziewamy na szpikulec i nakładamy na talerz. Dla niektórych bardzo problematyczną potrawą jest spaghetti.

Danie to należy spożywać przy pomocy widelca oraz łyżki. W ten sposób można skutecznie oddzielić nawijany makaron od reszty.