Sos sojowy w kuchni orientalnej

Niezwykle ważnym dodatkiem do potraw w kuchni orientalnej jest sos sojowy. To sos fermentowany, wytwarzany z ziaren soi, prażonego ziarna ryżu lub pszenicy, wody i soli. Z tradycyjnej kuchni azjatyckiej, trafił on także do kuchni zachodniej i tutaj także jest często używany.

Ziarno soi jest mielone i gotowane z prażonym ryżem lub pokruszoną pszenicą, a potem mieszane z grzybami i podobnymi mikroorganizmami. Po dwuletniej fermentacji otrzymuje się ciemną, przezroczystą, aromatyczną ciecz, którą poddaje się filtracji. W zależności od kraju pochodzenia, szczegółów receptury i dodanych przypraw sos nabiera różnej konsystencji i smaku.

W kuchni chińskiej jest on gęsty i słony, w kuchni indonezyjskiej rzadki i raczej słodki, zaś w kuchni japońskiej bardzo rzadki i słony. Jest to jeden z najbardziej znanych sosów przyprawowych. Wraz z rozprzestrzenianiem się buddyzmu z Chin, stał się popularny w całej Azji Wschodniej.

W Japonii używa się często jego zastępnika czyli sosu rybnego.