Mniej znane odmiany kuchni chińskiej

Kuchnia chińska ma niejedno oblicze, bowiem wszystko zależy od tego, z jakiego regionu kuchnią mamy do czynienia. Choćby kuchnia syczuańska czyli kuchnia Chin zachodnich, oparta jest na wołowinie. Jest ona niezwykle pikantna, a poza tym słynie z potraw wędzonych.

Kuchnia hunańska, czyli kuchnia regionów centralnych, położonych wzdłuż rzeki Jangcy to kuchnia, gdzie pojawia się ryż w każdej możliwej postaci. Jest to oczywiście kuchnia bardzo pikantna. Kuchnia fukieńska to zaś kuchnia południowo-wschodnich Chin, znanych z najlepszego w kraju sosu sojowego i pierożków a także zup różnego rodzaju.

Za to kuchnia północno-zachodnich Chin, czyli kuchnia sinciang jest odmienna od innych, bowiem widoczne są tam wpływy Azji środkowej. Nie ma ryżu, zaś używa się inne zboża. Nie je się wieprzowiny oraz gotuje na wolnym ogniu i w glinianym garnku.

Kuchnię nyonya spotkamy w Malezji i Syngapurze i jest ona skrzyżowaniem chińskich i malajskich tradycji kulinarnych. Jest też kuchnia regionu Chaosham, która słynie z owoców morza i delikatnych, wykwintnych dań.