Kuchnia orientalna – co się pije w Indiach?

W Indiach oczywiście najpopularniejszym napojem jest herbata, którą podaje się do bardzo wielu posiłków. Zamiłowanie mieszkańców Indii do przypraw znajduje odzwierciedlenie również w miejscowych napojach, a szczególnie w bardzo charakterystycznym dla południowej części kraju lassi.

To orzeźwiająca mieszanka mleka, jogurtu i wody różanej, zaprawiona kardamonem lub kminem. Napój ten jest bardzo chętnie spożywany przez Hindusów podczas, gorących, letnich dni.

Przygotowując lassi można dodać także zmiksowane mango, cytryny lub truskawki. Osobliwa odmiana tego napoju to bhang lassi, do którego dodaje się wyciąg z liści i kwiatów konopi indyjskich nazywany bhang.

Posiada on działanie narkotyczny i używany jest głównie do celów religijnych, w szczególności podczas niektórych, ważnych świąt. Są jeszcze inne napoje zawierające bhang i składa się na nie mieszanina cukru, mleka, migdałów i różnego rodzaju przypraw.

Należy pamiętać jednak, że wcale nie jest tak łatwo napić się tego w Indiach, gdyż hodowla konopi siewnych jest oficjalnie zabroniona, a stosunek konserwatywnej części społeczności do tego napoju jest sceptyczny.

www.festiwalnastroje.pl