Kuchnia japońska, czyli nie tylko sushi

www.ksadamboniecki.pl

Jedną z ciekawszych, przynajmniej dla podniebienia, odmian kuchni orientalnej jest z pewnością kuchnia japońska. Opisy dań tej kuchni można podzielić według różnych kryteriów.

Jednym z nich jest rozróżnienie na podstawie pochodzenia, innym – sposób przyrządzania. Pierwsza grupa potraw to potrawy pochodzenia rodzimego – wymyślone w Japonii lub obecne w kuchni tego kraju od tak dawna, że nikt nawet nie jest w stanie przypomnieć sobie, kiedy stały się częścią tej tradycji kulinarnej.

Drugą grupę stanowią „dania w stylu zachodnim” – zalicza się do niej potrawy, które pojawiły się w Japonii po transformacji Meiji. Są to choćby bardzo popularne kluski ramen czy kotlet wieprzowy tonkatsu.

Gdy spojrzymy na sposób przyrządzania potraw to mogą one należeć do kilku grup, czyli są to m.in.

: potrawy podawane na surowo, których nie poddaje się obróbce cieplnej, poza tym dania gotowane w tym także gotowane na parze, są też dania grillowane na specjalnym, podgrzewanym stole lub płycie, również dania z ryb, owoców morza, mięsa i drobiu pieczone na ruszcie lub podgrzewanym węglem drzewnym grillu, są tam także warzywa marynowane lub poddane fermentacji mlekowej a także sałatki przyrządzane z ryb, warzyw i owoców morza, są także potrawy z ryżu no i oczywiście sushi.